torstai 9. huhtikuuta 2015

Rick Riordan - Percy Jackson: Salamavaras

Ajattelin julkaista tänään jotain hieman erikoisempaa, koska tänään suomenkielen Isä, Mikael Agricola, juhlii. Mikael Agricola pitäisi jokaisen koulua käyneen tietää ainakin jos historia kiinnostaa. 

Ajattelin ensin kirjoittaa siitä, miltä musta henkilökohtaisesti tuntuu, kun äidinkielen käsialakirjoitus (se ainakin) poistuu koulujen opetussuunnitelmasta, mutta sitten ajattelin, että säästän teidät kuvattomalta jaarittelulta ja teen kirja-arvostelun erään suosikkikirjailijani kirjasta. 


Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi…

”Me emme ole tyhmiä, Percy Jackson. Oli vain ajan kysymys milloin saisimme tietää, kuka sinä olet.” 

Mistä matikanope oikein puhuu? Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota. Ilman itsepäistä Annabethia ja satyyri Groveria Percyllä ei ole toivoa. Sillä yksikään etsijä ei ole palannut elävänä retkeltään. 


Rick Riordanin Percy Jackson- sarja on yksi ehdottomia suosikkisarjojani, kun puhutaan hauskasta, valloittavasta ja kaikin puolin mahtavasta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta.Luin kirjasarjan ensimmäisen kerran muistaakseni ala-asteella. Jos pidät Harry Pottereista, rakastut varmasti tähänkin sarjaan, sillä tätä markkinoitiin uutena Potterina aikanaan. Minulle se ei ollut mikään ongelma, sillä rakastin Pottereita, ja koska olin kreikan mytologiaa jumalien osalta tutkinut jo kauan, mielenkiintoni sarjaa kohtaan heräsi heti. Rakkautta ensisilmäyksellä? Voi kyllä!
Sarja on kulkenut tähän päivään saakka ja tulee kulkemaan vastedeskin kanssani. 

Selatessani Salamavarasta läpi sieltä täältä lukien tätä arvostelua varten, tajusin, että minun on ollut ihan järkyttävä ikävä Riordanin ainutlaatuista tyyliä kirjoittaa, joka pääsee kunnolla oikeuksiinsa hänen esiintyessään Percyn roolissa. Riordan on mahtava humoristi, huumorin mestari ja Percy mahtava hahmo, johon ei voi olla rakastumatta. Takaan sen, että jos luet kirjasarjan, sinulla ei takuulla ole tylsää, etkä voi laskea kirjaa käsistäsi hetkeksikään. 

Jos et tiedä, minkälainen kirja on Salamavaras, tässä sen juoni lyhyesti.

Percy Jackson on aivan tavallinen 12-vuotias poika, jolla on tarkkaavuus- ja lukihäiriö, ja joka käy Yancy Academyn koulua ongelmanuorille. Kun Percy lähtee retkelle museoon, hänen elämänsä saa aivan uuden suunnan ja hänelle selviää pian, että hän on Kreikan merenjumala Poseidonin poika. Percy lähtee ystävänsä Groverin kanssa, joka on oikeasti satyyri, kanssa Puoliveristen leiriin. Matkalla he törmäävät minotaurokseen, joka rutistaa Percyn äidin ja Percy luulee menettäneensä hänet, mutta näin ei kuitenkaan ole. Percy surmaa minotauroksen ja pääsee aloittamaan opintonsa puoliveristen leirissä. Leiri on mahtava puolijumalten koti, suojapaikka sekä harjoituspaikka, sillä siellä suojellaan ja koulutetaan puolijumalia tulevaa varten.
   Leirissä on miltei jokaisen jumalan jälkeläisiä, paitsi pikkujumalien kuten Hestian, joka on vain kotilieden jumalatar. Leirissä ei myöskään ole muita kolmen mahtavan jumalaveljeksen lapsista kuin Percy. Leirissä ei ole Haadeksen eikä Zeuksen lapsia. Siihenkin on syynsä, mikä selviää, kun kirjasarjaa jatkaa eteenpäin.
  Percy ystävineen lähtee etsimään Zeukselta varastettua mestarisalamaa, joka on väärissä käsissä todella vaarallinen ase. Kirja antaa ymmärtää varkaan olevan sodanjumala Ares, mutta Ares ei ole oikea roisto, vaan eräs Percyn tuttu, joka häntä opetti miekkailemaankin. En kerro sen paremmin, kuka varas on. Jos haluat tietää, suosittelen lukemaan kirjan ja mielellään koko sarjan, sillä Riordanin kirjasarjoja tuskin kukaan voi jättää kesken!

Lempihahmoni on koko sarjan ajan alusta alkaen Percy, mikä ei ole ihme. Sarjassa tulee tutuksi myös puoliveristen leirin johtaja, omalaatuinen ja hieman ehkä ärsyttäväkin, Herra D, joka ei koskaan muista Percyn nimeä oikein, eikä pidä tehtävästään leirissä. Zeus määräsi D:n aikanaan puoliveristen leiriin johtajaksi tämän liiallisen viinin käytön tähden. Hän saa juoda vain coca-colaa. Miksi näin, tähänkin löytyy selitys kirjasta. D:n oikea nimi on Dionysos, ja hän on viininjumala, mikäli se ei käynyt selväksi liiallisen viininjuonnin maininnastani.

Mitään moitittavaa en kirjasta löydä. Riordan pääsee täysin oikeuksiinsa ollessaan Percyn roolissa. Rakastan tätä kirjaa ja rakastan Riordanin tyyliä, jolla hän on Percyn luonut. Minulla ei tämän kirjan lukemiseen mennyt muistaakseni muutamaa päivää kauemmin, mikä ei ole ihme. Riordan vetää täysin mukaansa luomaansa fantastiseen fantasiamaailmaan, eikä sille vedolle voi sanoa ei!

Lue kirja ennen kuin katsot leffan, sillä kirjasta on tehty myös samanniminen elokuva vuonna 2010. Elokuvan ohjaajana on ainakin ensimmäisessä osassa mm. kahden ensimmäisen Potterin ohjannut Chris Columbus. Kirjan seuraava osa on nimeltään Hirviöidenmeri.


Arvosana: 5

Teos: Salamavaras
Alkuperäisteos: The Lightning Thief
Kirjailija: Rick Riordan
Kääntäjä: Ilkka Rekiaro
Sarja: Percy Jackson, #1
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2010 (alkuperäisteos 2005, ensimmäinen suomenkielinen painos 2008)
Sivuja: 362

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...