tiistai 26. toukokuuta 2015

12 kirjaa riippukeinuun: Kesän lukuvinkkejä

Bongasin tämän mielenkiintoisen jutun Yöpöydän kirjat - blogista ja inspiroiduin itsekin tekemään lukuvinkkiehdotuksia kesäksi. Nuortenkirjallisuuteen painottuen, sillä sitä ja tietokirjallisuutta on hyllyni täynnä.Luetteko te kirjoja kesällä ulkona? Missä? Terassilla, pihakeinussa, omenapuun alla, rannalla, parvekkeella? Paikkoja on vaikka muille jakaa. Itse luen kirjoja yleensä mökillä terassilla auringossa ja vieressä on virvoitusjuoma ja silmillä aurinkolasit. Muutamassa facebookin kirjaryhmässä on ollut puhetta kesän aikana suoritettavasta ulkonalukuhaasteesta, joten pysykää kuulolla, saatan laittaa siitä tänne myöhemmin tietoja. Kuvatkaa vaikka sillä välin itseänne lukemassa kirjaa Suomen kauniissa kesäluonnossa. Tässä minun listani kesälukemistosta:Tässä nyt ihan ensin muutama kirja, jotka pyrin kesän aikana lukemaan. Saa nähdä saanko kaikkia luettua kahdessatoista viikossa. Tekee kyllä ihan hyvää päästä hetkeksi lomalle koulumaailmasta, vaikka jaksan opiskella hyvin, koska ala, jota opiskelen, on kiinnostava.

1. Johanna Borman - Terapiaa
Terapiaa on samannimiseen lyhytelokuvaan perustuva kirja, joka jatkaa lyhytelokuvaa hieman. Kirja kertoo Tuomosta, jonka parisuhde päättyi nelisen kuukautta sitten. Tuomo on sairauslomalla masennuksen takia, mutta päättää lopulta hakea apua päästäkseen yli erostaan. Se ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan.

2. Katherine Paterson - Silta salaiseen maahan
Muistan yhä, että opettajani luki tämän meille joskus yläasteella. Kirja kertoo Leslie Burken ja Jess Aronsonin välisestä ystävyydestä. Jess ihastuu Leslien tapaan kertoa tarinoita ja Leslie keksiikin heille ikioman mielikuvitusmaailman lähelle heidän kotejaan. Maailman nimi on Terabithia. Tuo satumaailma, heidän valtakuntansa, on hyvä vastine koulussa tapahtuvalle kiusaamiselle erään isomman tytön toimesta. Tarina saa kuitenkin surullisen käänteen eräänä päivänä Leslien ylittäessä puroa puuhun sidotulla vanhalla köydellä.

3. P.C. Cast & Kristin Cast - Yön talo 10: Salattu
Kirja on nimensä mukaisesti jo kymmenes osa äidin ja tyttären kirjoittamaa Yön Talo sarjaa. Tämä sarja muistuttaa ehkä ihan hiukan Twilightia, mutta ei todellakaan paljon. Se ei ole yhtä romanttinen, vaan siinä on toimintaakin. Tässä kirjassa Neferetin, Zoeyn entisen opastajan ja Yön talon ylipapittaren todellinen henkilöllisyys on viimein paljastunut vampyyrien Neuvostolle. Zoey alkaa epäillä järkeään, kun hän katsottuaan Auroxia näkijänkiven läpi, näkee erään tuttunsa. Kuinka käy, se selviää, kun luet kirjan!

4. Candace Bushnell - Sinkkuelämää: Carrien nuoruusvuodet
Tämä on tuorein kirja, mitä minulla on, sillä kävin ostamassa tämän eilen Porin INFO-kirjakaupasta. Kirja kertoo nimensä mukaisesti Carrie Bradshawn elämästä ennen Sinkkuelämää - sarjaa. Lähde mukaan seuraamaan, kuinka 16-vuotiaasta lukiolaistytöstä kasvaa teräväkynäinen kirjoittaja!

5. Sari Luhtanen & Mikko Oikkonen - Astarten solmu
Kirja on jatkoa aiemmin ilmestyneelle Nymfit - Montpellierin legenda kirjalle, jossa Didi - niminen tyttö sai tietää olevansa tarujen nymfi. Nyt edellisen kirjan tapahtumista on kulunut yli vuosi ja Helsingin nymfiparvi on hajaantunut maalle. Didi asuu Unkarissa uusien nymfiystäviensä kanssa ja elää villissä suhteessa lääkäri Samuel Kosken kanssa. Rakastavaiset eivät tiedä heitä uhkaavasta vaarasta: satyyrit ovat jo valtaamassa Budapestia. Kun Didi joutuu raa'an murhan todistajaksi, hän joutuu pyytämään apua niin nymfiystäviltään kuin heitä suojelevalta Tammi - suvulta. Kuinka tarinassa käy? Se selviää, kun luet kirjan, mutta lue edellinen osa ensin, jotta ymmärrät hieman aiempia tapahtumia.Nyt loput 7 kirjaa, joita en itse lomani aikana lue, vaan nämä ovat vinkkejä teille kesälukemiseksi.


6. Kirsti Ellilä - Iiris
Kirsti on yksi ehdoton suosikkikirjailijani ja ainoa, jonka olen nähnyt livenä. Lisäksi Kirsti on äitini vanha koulukaveri. Iiris on tarina tytöstä, jota ei voi olla huomaamatta. Kun hän muuttaa uutena Viirun luokalle, ovat seurapiirit ihastuksissaan, mutta jostain syystä karismaattinen Iiris kiinnittää huomionsa kahteen luuseriin, Viiruun ja Pilviin. Kaikilla kolmella on salaisuuksia, pelkoja ja toiveita, joista kukaan muu ei tiedä mitään - ja kaikki tuntevat olevansa erilaisia, kukin tavallaan. Eräänä koleana sunnuntaina kolmikko päättää jättää vanhan elämän taakseen - edes päiväksi. Vaiherikas reissu muuttaa tyttöjen elämän lopullisesti.
 - Valitettavasti Iiris on poistettu kirjastojen valikoimista, joten antikvariaatit ovat ainoita paikkoja, joista sen voi vielä löytää. Jos onnistut saamaan kirjan käsiisi niin lue ihmeessä. Iiris on oma kestosuosikkini

7. Yvonne Prinz - Vinyyliprinsessa
Kirja kertoo 16-vuotiaasta Allie - tytöstä, jonka elämä pyörii musiikin ympärillä: hän toimittaa omaa musiikkilehteä, kerää intohimoisesti vinyylilevyjä, on kesätöissä levydivarissa ja pitää musiikkiaiheista blogia. Mitä miesasioihin tulee, Allie on aina jäänyt parhaan ystävänsä Kitin varjoon, ja niinpä hän on innoissaan, kun levykaupan komea asiakas, Joel pyytää häntä ulos. Romanssi vain tuo Allien elämään liikaakin jännitystä...

8. Tuija Lehtinen - Traktori
Viisitoistavuotiaan Rikin elämä muuttuu kertaheitolla hänen periessään isoenoltaan koppimallisen vuoden 1979 Valmet 1102 -traktorin. Hylätylle tilalle konetta ei voi jättää, joten Riki ajaa traktorikortin ja lähtee liikkeelle.
   Kun alla on jykevä kone ja pitkä tie, tyttöystävän jälkeiseen elämään löytyy uusi suunta. Halki Suomen kulkevalla traktorillaan Riki tapaa koko joukon omaperäisiä ja arvoituksellisia ihmisiä - ja huomaa siinä sivussa toteuttavansa isoenonsa täyttymätöntä unelmaa.

9. Tuija Lehtinen - Blondi jyrsijä
Takaan, että tämä kirja vetää mukaansa, vaikka et olisikaan niin lukijaihmisiä. Tuijan huumori ja loistava tarinankerrontatyyli pääsevät tässä täysin oikeuksiinsa!
Alussa oli Joona, Poju ja Erkki-Tapio, joka sai jo pienenä lempinimen ET (Extra Terrible). ET piti Joonaa ja Pojua parhaina ystävinään - poikien mielestä he leikkivät yhdessä olosuhteiden pakosta.
   Kun Joona ja Poju nyt kuulevat, että ET on tulossa heidän kanssaan samaan lukioon, vanha painajainen herää henkiin. ET nauttii jälleennäkemisestä ja värvää pojat heti palvelijoikseen. Kiperimmin hän tarvitsee apua koulun upeimman vaaleaverikön, Milla Marillan iskemisessä.
   Liian myöhään pojat tajuavat, että ovat saattamassa kaikkia suden suuhun. Milla Marilla ei nimittäin ole mikään vaaraton kaunokainen, eikä häntä turhaan kutsuta blondiksi jyrsijäksi.

10. Roald Dahl - Iso kiltti jätti (tai kuten itse sanon, IKJ)
IKJ on tarina kiltistä ja hölmöstä jättiläisestä, joka alkaa kun Sohvi - niminen tyttö ei saa unta ja hiipii ikkunan luo. Yhtäkkiä hän näkee kadulla jotain hirvittävän isoa ja hirvittävän mustaa ja hirvittävän laihaa. Sitten vilahtavat suunnattoman pitkät, kalpeat, kurttuiset kasvot ja valtavat korvat. Se on neljä kertaa ihmisen kokoinen jättiläishenkilö.
   Kun jättiläinen kidnappaa Sohvin, tuntuu kaikki jo menetetyltä. Mutta onneksi kyseessä onkin Iso kiltti jätti, jonka puhuma kieli on yhtä aikaa kummallista, naurattavaa ja ihastuttavaa. 


11. Karolyn Keene - Neiti Etsivä & sisäoppilaitoksen salaisuus
Neiti Etsivät ovat klassikoita, joita on aina mukava lukea. Tässä kirjassa Neiti Etsivä eli Paula Drew sekä hänen ystävättärensä menevät Brookfield Academyyn tapaamaan Claudia Dixonia. Tytön huonetoveri Veronica Armand, kuuluisan filmitähden tytär, on juuri kadonnut salaperäisesti. Paula ryhtyy selvittämään tapausta tekeytymällä koulun uudeksi oppilaaksi. Hän epäilee kidnappausta, ja epäiltyjäkin riittää. Neiti Etsivä keksiikin oikean syyllisen, mutta vielä on rakennettava ansa lunnaitten vaatijoille...

12. Tuija Lehtinen - Vaniljasyndrooma
Kirja on hauska kertomus Milli - nimisestä tytöstä, joka joutuu kamppailemaan päivittäin äitinsä malliesimerkkivaatimuksia vastaan. Millin vanhemmat ovat kumpikin opettajia ja matemaattisia neroja. Vanhemmat olisivat halunneet Millistä uuden Einsteinin, mutta sitä hänestä ei tullut, joten hänen äitinsä lähettää hänet naapurikaupunkiin saamaan parempaa opetusta kuin kotipuolessa oli tarjolla. Eräänä päivänä Millin pahin vihollinen, Petteri Paavola toteaa Millin kärsivän vaniljasyndroomasta, josta oli hyvin vaikea parantua. Milli alkaa kapinoida, koska ei pidä ajatuksesta, mutta tajuaa olevansa syvällä vaniljassa. Vasta kun Milli tapaa aidon wannabiin, menninkäisen ottopojan, hän alkaa käsittämään asioita.


Tässä olivat minun kaksitoista kesäkirjavinkkiäni. Toivottavasti löysit jotain kivaa luettavaa näiden joukosta! 

2 kommenttia:

  1. Voi, ihana Tuija Lehtinen! Minä olen Lehtisen fani, ja innolla odotan uusia kirjoja, niin aikuisten kuin nuortenkin. Blodia jyrsijää en kyllä jostain syystä ole lukenut, mutta nappasinpa sinulta vinkin ja otan kesällä kirjastosta mukaani. :) Vanilijasyndrooma on ihana, siitä tykkään hirveästi. <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...