keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Rick Riordan: Olympoksen sankarit 4 - Haadeksen talo

  
Jos selviydymme Haadeksen talosta ja ehdimme lukita Kuoleman oven ennen kuin Gaia herää, maailma ei ehkä tuhoudukaan.  

Kun Percy ja Annabeth putoavat rotkoon, joka syöksee heidät Tartarokseen, viiden muun puolijumalan on etsittävä Haadeksen talo ja lukittava Kuoleman ovi, josta sielut voivat siirtyä manalasta kuolevaisten maailmaan. Sillä välin Percy ja Annabeth matkaavat halki Tartaroksen tavatakseen muut puolijumalat Kuoleman oven toisella puolella. 
   Aikaa ei ole paljon. Eikä Leo voi olla ihmettelemättä, miten Kuoleman ovi voitaisiin lukita kummaltakin puolelta niin, etteivät Percy ja Annabeth jäisi loukkuun toiselle puolelle. 

Olympoksen sankarit - sarjassa aiemmin ilmestyneet Eksynyt sankari, Merenjumalan poika ja Athenen merkki. Percy Jackson seikkailee myös viisiosaisessa Percy Jackson - sarjassa.

Minulta meni tämän kirjan lukemiseen luultavasti kuukauden päivät. Vaikka lukutaitoni on harjaantunut ja nopeutunut vuosien varrella, vie lukeminen silti aikaa luki- ja hahmotushäiriöni takia. Sinänsä ironista, sillä Percyllä kuten muillakin hänenlaisillaan puoliverisillä on nuo molemmat häiriöt ja monta muuta ongelmaa.
Kirjan lukeminen taisi paikoitellen olla hiukan pitkäveteistä, sillä Percyn tarina on jatkunut jo monta vuotta. Mutta toki Percyn elämää on aina mukava seurata. 

Haadeksen talo on Riordanin tuttuun tyylin toiminnantäyteinen ja hauska. Hahmot loistavat kukin tahollaan ja antiikin tarusto on tuotu upeasti nykypäivään. Riordania lukeneelle se ei kuitenkaan tuo yllätyksiä, hyvässä ja pahassa.

Kaikki Riordanin kirjat tuntuvat etenevän suuripiirtein samaan tyyliin. Puolijumalilla on edessään mahdottomalta tuntuva tehtävä joka on suoritettava suurinpiirtein viikossa tai maailma tuhoutuu. Matkalla jututetaan jumalia, tapetaan hirviöitä ja selvitään lukuisista täpäristä tilanteista. Kohtalo painaa raskaana niskaan, jonkun kuolemaa ennustetaan ja pahisten suunnitelmista nähdään unia. Mukana on tottakai myös riordanilaiseen tapaan loistavaa huumoria. Haadeksen talo ei siis vanhaa lukijaa suuremmin yllätä. Mukaan on tosin myös ujutettu yllättäviä, nerokkaita juonenkäänteitä. Minuun tuo tekniikka tuntuu edelleen uppoavan kerta toisensa jälkeen. Aina Riordanin kirjaan tarttuessaan tietää, mitä odottaa enkä ainakaan itse ole monestikaan pettynyt.

Olen ehkä aikaisemmissa Olympoksen sankareissa kaihonnut vanhoja Percy Jacksoneiden aikoja jolloin koko kirjan ajan sai nauttia Percyn hurmaavasta kertojanäänestä, mutta The Haadeksen talo käänsi pääni. Jokainen seitsemästä on tärkeä osa kokonaisuutta ja jokaisen ääni on tärkeä. Lisäksi jokainen hahmo kehittyy upeasti tarinan aikana. Olenkin vihdoin kiintynyt jokaiseen ryhmän jäseneen, tosin toisiin enemmän ja toisiin vähemmän.
  Itse kiinnyin erityisesti Nicoon ja Leoon enemmän, eikä Hazelkaan heidän varjoonsa jää. Muihin kiinnyin hieman vähemmän. Erityisesti eräs Nico di Angeloa koskeva paljastus aiheuttaa minussa edelleen tietynlaisen reaktion. Minun tekisi mieli hyppiä ja juosta ympäri kotiani silkasta ilosta. Tuo kyseinen paljastus on vaan jotenkin niin suloinen ja ihana. Myös eräs Leo Valdezia koskeva paljastus saa sydämeni lyömään tiheämmin ja hymyn nousemaan huulilleni. 
  Kun nyt puhutaan fanityttöpuolestani, nostan pöydälle kirjojen romanssit. Vaikka Riordanin pääasia ei näissä kirjoissa olekaan romantiikka, on se ehdoton plussa lisää Riordanin kohdalle listallani. Romantikkona jokainen pienikin romantiikan poikanen saa minut hymyilemään kirjaa lukiessani typerästi ja rinnassa tuntuu lämmin ja hyvä tunne. 

Nyt luenkin jo sarjan seuraavaa ja viimeistä osaa. Niin surullista kuin se onkin tämä on viimeinen Percy Jackson. Sen verran olen muiden juttuja jo lukenut Olympoksen veri - kirjasta, että Percy on vain sivuroolissa, joten katsotaan kuinka hyvin kirja vetää mukaansa. Minua hieman pelottaa lempihahmojeni puolesta. Jännittää!
Jos se vielä jäi epäselväksi niin Olympoksen sankarit - sarjan viimeisen kirjan nimi on Olympoksen veri, josta minä saan kiittää Otavaa, jolta sen luettavaksi sain. Iso kiitos kustannusosakeyhtiö Otava! <3

Arvosana: 5+
Suosittelenko: Ehdottomasti, kaikille. Lukekaa ehdottomasti! 

Aloittakaa Percy Jacksoneista ja edetkää näihin!
Luettavaksi: oma kirjahylly, ostettu Suomalaisesta kirjakaupasta

Alkuperäinen nimi: The House of Hades
Sivumäärä: 567 (sis. sanasto)
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Kustantanut: Otava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...