maanantai 25. toukokuuta 2015

Tuija Lehtinen - Traktori


Täydellinen tyrmäys. En ollut odottanutkaan, että Tiuku innostuisi traktoriturneesta pitkin kyläteitä, mutta en myöskään, että naiseni oli buukannut kesänsä täyteen enkä minä mahtunut kuvioihin mukaan.

Viisitoistavuotiaan Rikin elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän perii isoenoltaan koppimallisen vuoden 1979 Valmet 1102 -traktorin. Hylätylle tilalle konetta ei voi jättää, joten Riki ajaa traktorikortin ja lähtee liikkeelle. 

   Kun alla on jykevä kone ja pitkä tie, tyttöystävän jälkeiseen elämään löytyy omaperäisiä ja arvoituksellisia ihmisiä - ja huomaa siinä sivussa toteuttavansa isoenon täyttymätöntä unelmaa.

 


Kirja on ensilukemalla hieman tahmeaa luettavaa ainakin jos pitää fantasiakirjoista kuten minä, mutta loppua kohden on itseasiassa tosi hyvä ja voisin lukea tämän uudestaankin, koska tämän lukemisesta on jo useampi vuosi aikaa. 


Tuija Lehtisen Traktori kertoo siitä, kun 15-vuotias Riki perii isoenoltaan vanhan traktorin, Bertan. Kun sydänsurut vaivaavat, Riki päättää lähteä isoenon esittämän toiveen mukaisesti Bertalla roadtripille kohti Kuopion maatalousnäyttelyä. Matkalla sattuu ja tapahtuu, kertomus on riemukkaan humoristinen. Matkalla on mukana myös perheen ruttukuonoinen koira, Maksim Gorki, joka kerää kaikilta sympatiapisteitä.


Matkakommellusten lisäksi tarinan toinen suuri teema on Rikin seurustelukuviot. Alussa suuri rakkaus osoittautuu yksipuoliseksi: tyttö pettää ja jättää. Lopussa Riki kuitenkin yllätyksekseen huomaa löytäneensä matkan varrelta uuden rakkauden ja siskotkin huomaavat Rikin aikuistuneen.
Itse luin kirjan teininä, mutta kirja veti täysin mukaansa ja oli mukavaa vaihtelua fantasiapainotteiselle rakkaudelleni kirjojen maailmassa. Minulla onkin aina yleensä vähintään kaksi kirjaa kesken, joista toinen on jännempi ja toinen hieman tylsempi. Vaikka Lehtiseltä ilmestyy uusi kirja tämän tästä, hänen nuortenkirjojaan ei voi haukkua laaduttomiksi. Nuorten elämään kuuluvia asioita käsitellään sekä herkästi ja elävästi että samalla huumorilla keventäen.

Arvosana: 5+
Suosittelenko: Ehdottomasti, kaikille. Lukekaa ehdottomasti! 

Luettavaksi: oma kirjahylly, ostettu Suomalaisesta kirjakaupasta

Kirjailija: Tuija Lehtinen

Kirjan nimi: Traktori
Sivumäärä: 270
Kustantanut: Otava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...