tiistai 9. kesäkuuta 2015

P.C. Cast & Kristin Cast: Yön talo 9 - Määrätty

Voiko rakkaus voittaa pahuuden taistelussa? Zoey on vihdoin kotona Stark rinnallaan ja yhdessä he valmistautuvat kohtaamaan Neferetin. Yön talossa vaikuttavat kuitenkin uudet voimat: vaarallisimpana Neferetin salainen ase, teinipoika Aurox, joka on kuitenkin myös jotain muuta kuin miltä päällisin puolin näyttää. Paljastuuko Neferetin todellinen luonne ennen lopullista tuhoa? Ehtiikö Zoey loihtia Auroxin pinnan alla lymyilevän ihmisyyden esiin? 


Tämä kirja on pieni ikuisuusprojekti. Olen lukenut tätä todella kauan. Normaalisti olisin saanut tämän luettua ehkä muutamassa viikossa, mutta jälleen kerran syy on älypuhelimeni. Minulla on tapana katsoa iltaisin ohjelmia puhelimella katsomosta tai viaplaysta. Nyt kuitenkin yritän skarpata lukuprojektieni kanssa, sillä minulla on luettavana vielä tämän sarjan kymmenes osa ennen kuin pääsen lukemaan yhdennettätoista osaa.... Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että sarja saisi jo pikku hiljaa lähentyä loppua. 

Äidin ja tyttären kirjoittama Yön talo - sarja on mennyt jo kahdella kirjalla yli Pottereiden lukumäärän, mikä minusta on jo hieman liikaa. En sano, etten rakastaisi Yön taloa & haluaisi seurata, kuinka Zoeyn tarina etenee, mutta tarina on jo jonkin aikaa junnannut paikallaan, eikä kirjasarjassa ole tapahtunut paljon mitään isompia muutoksia. Varoitan nyt etukäteen jo, että arvostelu tulee sisältämään pieniä juonipaljastuksia jos nyt ei muista kirjoista niin ainakin tästä kirjasta.

Kahdeksan kirjaa sitten sarjan alussa muistan olleeni innoissani lukiessani Zoeyn merkitsemishetkestä, seikkailuista Tulsan Yön talossa sekä myös Zoeyn silloisen poikaystävän ja myöhemmin leimautuneen puolison, Heathin tarinaa eteenpäin. Myös töykeähkö Afrodite, joka monta kirjaa eteenpäin tuosta ensimmäisestä kirjasta, alkoi olla Zoeyn ystävä, veti minua myös puoleensa niin kuin myös Zoeyn entinen vampyyripoikaystävä Erik, joka tällä hetkellä tässä yhdeksännessä kirjassa on Etsijä. Hänen tehtävänään on merkitä uusia vampyyritulokkaita. 

Zoeyn tarina on niin kiehtova, että suosittelen lukemaan sarjan jokaisen kirjan alusta loppuun, vaikka se alkaa ainakin tämän Määrätyn kohdalla hieman kyllästyttää, kun mitään radikaalia muutosta miekkamestari Lohikäärmeen kuolemaa lukuun ottamatta ei tapahdu. Zoeyta vaivaa edelleen raastava sydänsuru, joka johtuu hänen äitinsä murhasta, jonka Neferet aiheutti vain saadakseen itselleen aseen, Auroxin.

Thanatos - vampyyri ylipapitar, ylimmän neuvoston jäsen - alkaa yllättäen opettaa Yön talossa Zoeyta ja hänen kavereitaan ja vartioi näin myös samalla Neferetiä, joka on täydellinen pimeyden palvelija ja osaa taitavasti olla näyttämättä sitä muille. 

Kirjassa esiintyy jonkin verran kirjoitusvirheitä, mutta eivät ne suuremmin haittaa lukutahtia. Annan vain plussaa kirjan suomentaneelle Inka Parpolalle, sillä mikäli uusia kirjoja tähän sarjaan ilmaantuu tätä vauhtia, täytyy suomentajankin olla taitava ja ehtiä suomentamaan kirja siihen varatussa ajassa. Se ei ole helppoa työtä, kuten ei tälläisen tarinan jatkaminenkaan kirja kirjalta eteenpäin. 

Itse aion jatkaa sarjan loppuun saakka, koska sisälläni asuva pieni fanityttö janoaa tietää, kuinka Zoeyn loppujen lopuksi käy. Selviääkö hän hengissä Neferetistä ja koko maailmaa uhkaavasta sodasta? Onnistuuko hän estämään sen? Kuinka käy Auroxin, jonka osa Heath on? 

Siitä huolimatta, että minua kyllästyttää, tarina on hyvä ja mukaansatempaava. Jatkan sen loppuun, vaikka kuinka kyllästyttäisi ja tympisi. Haluan tietää, kuinka loppujen lopuksi käy. 

Kuten mm. Riordanin Olympoksen sankarit - sarjassa, jonka sain juuri loppuun, tässäkään ei ole vain yhtä kertojaa, vaan heitä on useampi. Tässä kirjassa ääneen pääsevät ainakin Refaim, Stevie Rae, Zoey, Neferet, Kalona, Lohikäärme, Shaunee & Lenobia. Voi olla, että kertojia oli enemmänkin, mutta tässä on ainakin suurin osa.

Erityisen rakastunut olen tässä sarjassa Zoeyn lisäksi mm. Damieniin, jonka ihana, rakastettava luonne ja hieman tyttömäinen käytös saavat minut kerta toisensa jälkeen hymyilemään. Damien on ollut alamaissa menetettyään Neferetin tappamana kumppaninsa Jackin, mutta käyttäytyy kuitenkin ystäviensä nähden normaalisti jo. Damien lukee paljon ja siitä syystä saa näpäytettyä muita aina välillä hyvän sanavarastonsa ansiosta.

Jotta tästä arvostelusta ei tule mitään hirveän pitkää, sanon vielä sen verran, että tarinan juoni sen pituudesta huolimatta toimii hyvin ja loppuun luettu kirja jättää lukijan aina haluamaan lisää ja suorastaan janoamaan seuraavaa osaa. Suosittelen, että tutustut Zoeyn maailmaan ja tämän ystäviin.

Sarjassa aiemmin ilmestyneet kirjat Merkitty, Petetty, Valittu, Piinattu, Vainottu, Lumottu, Kahlittu & Vapautettu.

Arvosana: 5-
Kirjailija: P.C Cast & Kristin Cast
Kirjan alkuperäisnimi: Destined. A house of Night Novel
Suomentaja: Inka Parpola
Kustantanut: Otava
Luettavaksi: Oma kirjahylly

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...