maanantai 23. marraskuuta 2015

Sophie Kinsella - Kadonnut Audrey

Audrey on kaiket päivät kotona, sillä tyttöporukka on kiusannut häntä koulussa pahasti, minkä tähden hän nyt kärsii sosiaalisten tilanteiden pelosta. Hän piilottelee aurinkolasiensa takana eikä pysty kohtaamaan muita kuin perheensä ja terapeuttinsa. Hän alkaa kuvata perheensä sekopäistä arkea, kun hänen äitinsä käy taistoon saadakseen Audreyn isoveljen, Frankin irti tietokonepelikoukusta. 
   Sitten Frank pakottaa Audreyn tapaamaan kaverinsa Linusin. Linusin kanssa Audrey uskaltaa tehdä asioita, jotka eivät ole olleet pitkään aikaan itsestäänselvyyksiä: tutustua, jutella, nauraa.

Moi Raparperi.

Hän on taas piirtänyt kuvan raparperista, jolla on mustat lasit, ja tunnen kuinka suupieleni vetäytyvät hymyyn.
Huippusuosittujen Himoshoppaaja-kirjojen tekijän ensimmäinen nuortenkirja lumosi minut täysin. Audreyn ansiosta ymmärrän vihdoin paremmin muutamaa ystävääni, jotka myös kärsivät sosiaalisten tilanteiden pelosta. Sain itkeä ja nauraa aina, kun vietin aikaani Audreyn seurassa.

Kirjassa kivaa oli se, että vakavat asiat otettiin vakavasti, mutta mukaan mahtui myös huumoria ja hitunen lempeäkin. En tiedä, johtuuko se pienestä parantumattomasta romantikosta sisälläni, mutta olisin kuitenkin kaivannut kirjaan hieman enemmän romantiikkaa.

Tämä kirja on syypää kyyneliin, jotka vuodatin ihan siitäkin syystä, että viimein tajuan edes jotenkin, miltä muutamasta ystävästäni tuntuu. Osaan taas arvostaa niitä ihmisiä entistä enemmän!

Kirjan edetessä tuli eteeni myös pelottavan tuttu tilanne. Nimittäin kiusaajan tapaaminen kasvotusten. Ei ole pitkä aika, kun puolet kiusaajistani pyysivät minulta anteeksi. Siitä huolimatta, en ole ollut heidän kanssaan mitään ylintä ystävää enää, ja tuskin tulen koskaan olemaankaan, mutta voin kyllä heidän kanssaan viettää aikaa. Luin juuri jutun, jossa entinen kiusattu ja kiusaaja ovat niin hyviä ystäviä nykyään, että kiusaajasta on tullut kiusatun lapsen kummi. Uskomatonta, mutta totta!
   Jos haluat tuon jutun lukea, voit tehdä sen tästä. Minulla itselläni on takana 11 vuotta kestänyt kiusaamishistoria ja välillä tuntuu, että se aika nostaa uhkaavasti päätään, koska minun tapauksessani se ei rajoittuut vain kouluun vaan myös vapaa-ajalle ja nettiin. 


Oli ihana nähdä, kuinka Audrey kehittyi ja kasvoi ihmisenä kirjan aikana ja sai rohkeutensa takaisin pitkän ajan jälkeen. Kumpa itsekin saisin vielä joskus kaiken sen rohkeuden takaisin, joka minulla oli ennen peruskoulun alkua... Parhaiten minut yllätti Audreyn isoveli, Frank, joka ei tee muuta kuin pelaa tietokoneella erilaisia pelejä, eniten Valloittajain maa - nimistä peliä, jota sisarusten äiti, Anne ei ymmärrä alkuunkaan. 
   Frank kiinnostuu kokkaamisesta kirjan lopulla ja minusta se on uskomaton edistysaskel ja aika hauska käänne. Se todistaa, että riippuvuudesta pääsee irti, kun löytää jotain hauskaa tekemistä.

Kirjailijana Sophie Kinsella ei minulle ole ennestään tuttu, mutta nyt kun luin Audreyn tarinan, tiedän haluavani lukea myös Kinsellan Himoshoppaaja - kirjat sillä verukkeella, että olen itse jonkin tyyppinen himoshoppaaja ainakin jos pikkusiskoltani kysytään. Sovitaanko, että ei kysytä? Sitä minäkin!

Kinsellan tyyli kirjoittaa on hyvin mutkaton ja kieli on helposti ymmärrettävää eikä tapahtumatkaan ole tylsiä. Ne seuraavat hyvin selkeää kaavaa, jonka mukaan kaikki etenee hiljalleen. Audreyn poikaystävä ja Frankin paras ystävä, Linus tuo Audreyn elämään hippusen jännitystä ja halun saada liskoaivot hiljenemään.

Kirjaa voisin suositella kaikille niille, joilla on sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiviä ystäviä. Jos et itse kärsi siitä, et ymmärrä heitä. Audreyn avulla opit ymmärtämään heitä hieman paremmin. Anna siis Audreylle tilaisuus. Lue kirja riippumatta siitä, minkä ikäinen olet. Vaikka kirja on nuorille suunnattu, pitää se varmasti myös vanhemman lukijan otteessaan loppuun asti, sillä itse en ainakaan olisi halunnut laskea kirjaa hetkeksikään!


Kirjailija: Sophie Kinsella
Suomentaja: Lotta Sonninen
Teos: Kadonnut Audrey
Kustantaja: Otava
Luettavaksi: Kustannusosakeyhtiö Otava, arvostelukappale

Suosittelenko, kenelle: Kaikille niille, joilla on sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiviä ystäviä. Jos et itse kärsi siitä, et ymmärrä heitä. Audreyn avulla opit ymmärtämään heitä hieman paremmin. Lue kirja, riippumatta siitä, minkä ikäinen olet.
Arvosana: 4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...