tiistai 8. maaliskuuta 2016

J.K Rowling - Siuntio Silosäkeen tarinat


Mahtavaa naistenpäivää kaikille ihanille naisille!

Naistenpäivän kunnijaksi monet kirjabloggaajat julkaisevat tänään naiskirjailijan kynästä lähtöisin olevia tarinoita. Itse julkaisen kolme kirja-arviota, mutta nyt naistenpäivänä vain yhden ja muut kaksi sitten keskiviikkona ja torstaina. Ensimmäinen kirja on J.K Rowlingin Siuntio Silosäkeen tarinat.


Siuntio Silosäkeen tarinat on kokoelma satuja nuorille velhoille ja noidille. Sadut ovat olleet suosittua iltalukemista jo vuosisatojen ajan, joten Pomppiva pata ja Oiva onnenalkulähde ovat monelle tylypahkalaiselle yhtä tuttuja kuin Tuhkimo ja Prinsessa Ruusunen jästeille.
Satukirjassa on viisi kiehtovaa satua sekä professori Albus Dumbledoren satuja koskevat huomautukset. Professori Dumbledoren ajatuksista on iloa niin velhoille kuin jästeillekin, sillä hän pohtii kirjoituksissaan satujen opetuksia ja paljastaa yksityiskohtia Tylypahkan elämästä.

Tämän ainutlaatuisen satuaarteen on kuvittanut J.K Rowling itse.

Harry Potter fanit tietävät heti mistä on kyse. Kyseessä on siis kirja, jonka Professori Dumbledore testamenttaa Hermionelle. Kirjan on kääntänyt riimuista englanniksi Hermione Granger. Ja ylhäällä on siis kuva kirjasta, joka on nyt jokaisen jästinkin saatavilla.
   Kirja sisältää 5 lyhyttä velhomaailman satua ja lisäksi Dumbledoren kommentit jokaisesta. Kirja sisältää nämä tarinat: Tarina kolmesta veljeksestä (jonka täytyy olla tunnetuin velhomaailman satu), Velho ja pomppiva pata, Oivan onnen alkulähde, Tietäjän karvainen sydän ja tietysti Tanili Kanilin käkättävä kanto. Tarinat ovat opettavaisia (kuten kaikki Potter -kirjat ovat). Kirjassa korostuu edelleen Rohkelikkojen ja Luihuisten ero, hyvät ja pahat.
Kuten Potter-fanit tietävät, tämä kirja tuli esille Kuoleman varjeluksissa. Tämä kirja auttoi ongelmien ratkaisussa, sitä luetaan matkan varrella ja se oli yleensäkin oleellinen osa Kuoleman varjekset -teosta. Siuntio Silosäkeen tarinat sopii mielestäni niillekin, jotka eivät ole koskaan Pottereita lukeneet, sillä se on kuitenkin erillinen kirjansa.
Suosikkini on ehdottomasti Tarina kolmesta veljeksestä. Se tarina on sellainen, joka pitäisi lukea ääneen moneen kertaan, lukea se iltaisin ennen nukkumaan menoa ja lukea aina kun kaipaa arkeen pientä piristystä.  Se sopisi hyvin tarinaksi, jota kerrotaan sukupolvelta toiselle.    Kuoleman varjeluksiin kuuluvat seljasauva, joka on koko velhomaailman vahvin sauva, elpymyskivi, jolla voi herättää kuolleita sekä näkymättömyysviitta. Näkymättömyysviitta on vuosisatoja kulkenut isältä pojalle ja viimeisimpänä sen tiedetään kulkeutuneen James Potterilta tämän pojalle, Harrylle.(Kuva on Kuoleman varjelukset -elokuvan animaatiosta, jossa kerrotaan Tarina kolmesta veljeksestä kolmessa minuutissa. Katso animaatio täältä.)

Ostin kirjan aikanaan siksi, koska se pohjautui Harry Pottereihin ja luin sen nyt uudestaan. Oli hauska palata satujen pariin ja pohtia yhdessä Dumbledoren kanssa niiden sisältämiä asioita.    En kuitenkaan suosittele tätä perheen pienimmille. Kirjan sadut ovat vanhanaikaiseen tapaan sensuroimattomia. Lapsille suunnattu nykykirjallisuus on täysin erilaista. 
   J.K Rowlingin kirjoitustyyli yhdistettynä Dumbledoren tutuksi tulleeseen luonteeseen on jotain sellaista, mitä ei sanoilla osaa selittää. Dumbledore on hahmona hyvin empaattinen hahmo, joka laittoi elinaikanaan ja Tylypahkan rehtorina ollessaan varsinkin Harryn itsensä edelle.

Kirja on ihan hetkessä luettu ja voin luvata, ettei se petä!
Itse tykkään kirjan saduista erityisesti kolmen veljeksen tarinasta.

Alun perin kirjasta tehtiin loppuvuodesta 2007 vain seitsemän käsinkirjoitettua kappaletta, jotka Rowling sekä kirjoitti että kuvitti. Nahkakantiset kirjat on koristeltu jokainen erilaisin
korukivin. Rowling lahjoitti kuusi kirjoista niille ihmisille, jotka olivat vuosien mittaan olleet hänen lähimpiä yhteistyökumppaneitaan ja avustajiaan Potter-sarjan parissa.    Kuukivinkoristeltu seitsemäs kappale myytiin hyväntekeväisyyshuutokaupassa Amazon.com-verkkokirjakaupalle, joka maksoi siitä noin 2,5 miljoonaa euroa. Huutokaupan tuotto ohjattiin eurooppalaiseen lastensuojelutyöhön. 

1 kommentti:

  1. Minustakin paras tarina on Tarina kolmesta veljeksestä. Muut eivät ole niin luontevia ja tuntuvat kieltämättä vähän turhilta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...