lauantai 30. huhtikuuta 2016

Siri Kolu: Me Rosvolat & Konnakaraoke

11-vuotias Vilja Vainisto odottaa koko pitkän talven uusia seikkailuja Rosvolan perheen kanssa. Hän kaipaa kaahailua pitkin maanteitä, kikattelua ja rosvojuttuja leirinuotiolla, jättimäisiä rosvoleipiä ja ennen kaikkea rosvoelämän ihanaa arvaamattomuutta. 
   Kun kesäloma vihdoin alkaa Vilja löytääkin itsensä viululeiriltä. Onneksi Rosvolat saavat Viljan hätäviestin ja pelastavat hänet ja myttyyn menossa olevan kesän. 
   Vilja pääsee rosvojen kesäpäiville kilpailemaan Rosvoloiden väreissä, yhtenä heistä. Mutta Viljan nokkeluus joutuu kovalle koetukselle, sillä rosvomaailma on muuttunut. Kukaan ei ole turvassa - eivät varsinkaan Rosvolat.
Voi Rakas, ihana, Siri Kolu! Harva kirjailija onnistuu siinä mistä monet unelmoivat. Moni kirjailija tavoittelee teoksellaan lukijan täydellistä koukuttamista kirjoihinsa. Siri Kolu on yksi heistä, joilla tuo taito on hallussa paremmin kuin hyvin. 

Johtuen hitaasta lukutahdistani, sain luettua Konnakaraoken kolmessa viikossa. Olisin varmasti lukenut ennemminkin sen loppuun, mikäli näyttötyö ei olisi ollut edessä. Olen muuten aika tyytyväinen näyton suhteen itseeni, koska sain kummastakin näytöstä kakkosen. Ei siis mikään huono! Se meni paremmin kuin odotin ja nyt voin taas keskittyä lukemiseen ja oman romaaninalun jatkamiseen niin tulisella ja intohimoisella rakkaudella kuin ennenkin. 
   Tosin Siri Kolun Rosvolat ovat taas saaneet osakseen tuota tulista ja intohimoista rakkautta kouluprokkistenkin aikana, enkä kadu yhtään aikaa, jonka vietin Rosvoloiden kanssa seikkaillen!
   Jos seuraat blogia instagramissa (@Lukijanroolissa), tiedät, että aloitin jo eilen illalla lukemaan Me Rosvolat ja iso-Hemmin arkku - kirjaa. Tätä ennen sain siis loppuun sekä Konnakaraoken, että Rosvoruokaa - kirjat.


Kirja alkaa siitä, kun Vilja löytääkin itsensä viululeiriltä ja yrittää kaikin mahdollisin tavoin päästä sieltä pois. Lopulta hän saa kuin saakin lähetettyä Rosvoloille hätäviestin ja Rosvolat löytävät hänet helposti Helen huiman hyviksi kehittyneiden tietokonetaitojen avulla. Kuten tavallista Rosvoloiden paikalle tulo on kaikkea muuta kuin rauhallinen - se on todella näyttävä ja jopa ihailtava. Ainakin itse huomasin välillä haukkovani henkeä, kun luin kirjaa eteenpäin. Rosvolat jättävät viululeirin karkkisateen saattelemana jälkeensä ja kaappaavat Viljan mukaansa jo toistamiseen.
   Tästä alkaakin seikkailu, jonka aikana kaikki muuttuu. Jostain syystä Hilda Rosvola tuntuu olevan hyvin apealla päällä ja miettivän jotain kuumeisesti. Mitä Hilda miettii, se selviää lukijalle ajallaan. Vilja on hieman pettynyt, ettei Kaija (kirjailija Hertta Säde) olekaan mukana Rosvoautossa, vaan on lähtenyt ulkomaille kirjansa kansainvälistymisen tähden.
   Matkalla rosvojen kesäpäiville Rosvolat kohtaavat ison ongelman. Rosvot ovat kääntyneet omiaan vastaan! Hurmalat ryöstävät Rosvoloilta mm. Hildan P&P:ssä tarvittavat pavut. Hetken päästä selviää myös, että kesäpäiviä on aikaistettu ja siksi Hurmaloilla olikin niin kiire paikan päälle.

Omiaan vastaan kääntyminen johtuu viime vuoden kesäpäivien tapahtumista, aprikoi Vilja, joka ei vielä tuolloin olisi arvannut pääsevänsä kilpailemaan kesäpäivillä Rosvoloiden väreissä yhdessä vaikeimmista lajeista, HUIJAssa!
   Kun Rosvovaltias suuri Pärnäskä on kuollut, on valittava uusi Rosvovaltias, mistä syystä rosvoilla on tunteet pinnassa, mutta vihollisten lisäksi Rosvolat saavat myös uusia ystäviä. Kukaan ei silti ole turvassa, varsinkaan Rosvolat.

On kai sanomattakin selvää, että pidin kirjasta kovasti ja ilahduin loppua kohden kovasti siitä, että myös Kaija saatiin mukaan tarinaan. Jostain syystä kirjailijoissa on jotain kunnijoitettavaa, jokin voima, joka vetää minua puoleensa oli se kirjailija sitten kirjan hahmo tai oikeassa elämässä luovaa työtä tekevä ihminen. Oma haaveeni onkin kirjoittaa oma romaani.
   Mutta sain kuitenkin myös yllättyä muutamia kertoja. Minut yllätti mm. se, että yleensä kaikkeen pystyvä ja päänsä loistavasti kylmänä pitävä Hele Rosvola pelkää! Sen, mitä Hele pelkää, saat tietää kun luet kirjan.
   Rosvoloiden elämä muuttuu peruuttamattomasti kirjan aikana. Kerroin jo aiemmin rakastuneeni peruuttamattoman syvästi Rosvoloiden perheeseen, mutta se rakkaus vain syvenee koko ajan. Lähdenkin itse asiassa pian katsomaan Porin Rosvoloita toista kertaa, mutta samalla viimeistä kertaa, sillä se on viimeinen näytös ennen teatterin remonttia.

Kolun tyyli kirjoittaa on hyvin ainutlaatuinen ja siitä näkee, että hän todella on löytänyt oman tapansa kirjoittaa ja saa lukijansa rakastumaan kirjoihinsa kerta toisensa jälkeen jos mahdollista entistä syvemmin.

Kenestä tulee uusi Rosvovaltias? Miten kesäpäivien käy, kun rosvot ovat selvästi toisiaan vastaan? Mitä Hildalle on tapahtunut? Mistä Viljan sisko, Vanamo tietää, missä Vilja on?
Näihin kysymyksiin saat vastauksen vain yhdellä tavalla: lukemalla kirjan!


Teos: Me Rosvolat & konnakaraoke
Kirjailija: Siri Kolu
Julkaisuvuosi: 2011
Kuvittaja/kansi: Tuuli Juusela
Sivumäärä: 260 (e-kirja)
Kustantaja: Otava
Mistä minulle: Elisa Kirja, e-kirja

Suosittelenko, kenelle: Rosvolat sopii kaikille. Kaikille makean ja seikkailunnälkäisille rosvosieluille!
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...