torstai 7. huhtikuuta 2016

Siri Kolu - Me Rosvolat


Nasta lautaan ja rosvojen kesäjuhlille! 
Vilja nauttii kesästään rosvoloiden kyydissä. 

''Tämä on ollut paras kesäni ikinä. 
Tänä kesänä minusta tuli maantierosvo.''

Kymmenvuotias Vilja Vainisto on Hurja-Kaarlo Rosvolan päähänpistoryöstö: perheen lapset, superrosvo Hele ja herrasmiesrosvo Kalle, kaipaavat seuraa. Tavallisesti Rosvolat saalistavat autoista vain salmiakkikirppuja, sinappia ja muita herkkuja, lehtiä ja barbeja.
   Rosvoaamiaisia, uintiretkiä ja kioskikeikka, kaahailua nasta laudassa ja rosvojen kesäjuhlat - mikä sen hauskempaa! Vilja nauttii vapaudestaan ja oppii nopeasti maantierosvouksesta kaiken. Myös sen, että hiirenpierut kannattaa pitää omana tietonaan, ellei halua peräänsä poliiseja, kateellisia rosvoja ja Jouni Vainistoa.Päätin lukea Siri Kolun Me Rosvolat lähes samantien sen jälkeen, kun olin nähnyt sen teatterikappaleena. Tykkään kovasti käydä teatterissa, rakastan näytelmiä ja täällä Porissa on mahtavat näyttelijät. 
   Eräs luokkakaverini luki kaikkien Ella - kirjojen lisäksi myös Me Rosvoloita yläasteella. Itse en niihin tuolloin tarttunut, koska (ja tässä kohtaa nöyrä anteeksipyyntö Siri Kolulta) mielsin kirjojen kannet jollain lailla lapselliseksi. Silloin minua kiinnostivat enemmän nuortenfantasiakirjat. Ja tykkään kyllä edelleenkin vauhdikkaista, fantasiaa tihkuvista nuortenkirjoista. Ehkä siksi blogini käsittelee enimmäkseen juuri lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Tahdon tosiaankin pyytää Kolulta ennakkoluulojani anteeksi, koska teatterikappaleen nähtyäni rakastuin Rosvoloihin palavasti ja pelkään, että paluuta entiseen ei ole. Kun ostin kirjan e-kirjana lukulaitteelleni, tuo sama rakkaus roihahti entistä palavampiin liekkeihin.
Anteeksi siis ennakkoluuloni!

Me Rosvolat ei tosiaankaan ole vain lapsille tai nuorille suunnattu kirja, vaan se pitää myös aikuiset hyvin otteessaan loppuun asti. Tai ainakin niin minulle kävi. Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, tiedät, että olin aika haikealla fiiliksellä liikkeellä tänään illalla, koska sain kirjan loppuun. Onneksi lukulaitteellani odottivat kaikki muut Rosvola - kirjat!

Kirjan tarina alkaa, kun Vilja Vainisto on perheensä kanssa matkalla mummolaan. Matka olisi sujunut hyvin, mikäli Vainistot eivät olisi olleet Rosvolan perheen ryöstökohteena. Ryöstön aikana Rosvolan perheen isä ja rosvoauton komentaja, Hurja-Kaarlo päättää äkkiarvaamatta ryöstää herkkujen ja muun ryöstösaaliin mukana myös Viljan! Mitä Rosvolat tekevät kymmenvuotiaalla tytöllä?
   Vilja yrittää aluksi paeta ja oli ajatellutkin paeta viimeistään rosvojen kesäjuhlilla, joista Rosvolat kertovat Viljalle. Rosvolan perheen lapset eivät aluksi luota Viljaan, mutta hiljalleen Viljan ja Rosvolanperheen välille kehittyy ystävyyssuhde, jota ei noin vain katkaista. 
   Vilja auttaa Rosvoloita ja merkitsee paljon asioita muistiin ja päätyy lopulta järjestelemään Rosvolanperheen asiat aivan uuteen uskoon Hurja-Kaarlon isosiskon, Kaijan (joka on kirjailija) kanssa. Viljan tulon jälkeen mikään ei ole kuten ennen ja eronhetkikään ei ole helppo. 

Me Rosvolat on tarina ystävyydestä ja sen syntymisestä yllättävissäkin tilanteissa. Hyväsydämiset, mutta hieman hassut Rosvolat ovat hupaisia ihmisiä ja olen iloinen, että sain tutustua heihin. 

Jälkeenpäin ajateltuna tykkään kirjan kansista kovasti.
En ymmärrä, mitä ihmettä yläasteella olen ajatellut!

Juuri tämä Kolun lastenromaani sai muuten Finlandia junior - palkinnon vuonna 2010 ja voitto todellakin mielestäni meni oikeaan osoitteeseen! Kirjasarjaa voisi kuvailla näillä sanoilla: Rikollisen hyvää lastenkirjallisuutta.

Me Rosvolat on kuitenkin sarja, joka pitää lukea ensimmäisestä osasta viimeiseen, sillä kaikki sarjan osat liittyvät tiukasti toisiinsa. Vakuutan, ettet voi olla koukuttumatta tähän sarjaan!


Kirjailija: Siri Kolu
Teos: Me Rosvolat
Sivuja: 155
Kustantaja: Otava
Mistä minulle: Elisa-kirja
Suosittelenko, kenelle: Kirja sopii luettavaksi lähes kenelle tahansa. Niin tytölle kuin pojallekin. Ensisijaisesti lähtisin suosittelemaan kirjaa alakouluikäiselle lapselle.
Myös aikuinen voi lukea kirjan mainiosti!
Arvosana: 5

1 kommentti:

  1. Olipa hyvä bloggaus, Riikka! Mulla oli pitkään, etten lukenut oikeastaan ollenkaan lastenkirjoja, mutta juuri Me Rosvolat oli sarja joka vei minut tähän ihanaan maailmaan. On kyllä ihan totta, että tämä sarja on sopivaa luettavaa ihan minkä ikäiselle tahansa, niin paljon vauhtia ja huumoria kirjoissa on. Ihana Siri Kolu! <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...