torstai 26. toukokuuta 2016

Kaunotar ja Hirviö elokuva

Ajattelin vähän laajentaa blogini toiminta-aluetta. Jatkossa bloggaan kirjoista, elokuvista ja muusta kulttuurista. Olen myös harkinnut aloittavani kirjatubettamisen. Kiinnostaisiko teitä katsoa mun videoita? Tai siis arvioita välillä videon muodossa? Laittakaa kommenttia ja kertokaa. Yritän kerätä rohkeutta alottaa kirjatubettamisen.


 

Elokuva: Kaunotar ja hirviö (eng. Beauty and the Beast)
Laji: Lastenelokuva
Valmistumisvuosi:  1991
Rooleissa:
Paige O'Hara
, Robby Benson, Richard White, Jerry Orbach, David Ogden Stiers, Angela Lansbury
Ohjaaja:  Gary Trousdale & Kirk Wise
Käsikirjoitus: Linda Woolverton, Roger Allers & Kelly Asbury


Kaunotar ja Hirviö on varmasti yksi katsotuimmista Disneyn elokuvista omassa lapsuudessani. Muistan elokuvan lähes kokonaan ulkoa ja hakiessani tähän arvosteluun kuvaa, alkoi päässä soida elokuvan laulut.
   Kaunotar ja Hirviö on vuonna 1991 ensi-iltansa saanut samannimiseen ranskalaiseen kansansatuun perustuva the Walt Disney Companyn animaatioelokuva. Elokuva on palkittu useilla Oscareilla ja siitä ollaan vuonna 2017 tekemässä ihmisten esittämä versio, jossa mukana on mm. Harry Pottereista tuttu Emma Watson.


Elokuva alkaa pienellä tarinalla, jossa vanhaksi kerjäläiseksi naamioitunut haltijatar tarjoaa nuorelle prinssille ruusua vastineeksi yösijasta. Kun prinssi kieltäytyy päästämästä haltijatarta sisään, tämä rankaisee häntä muuttamalla hänet rumaksi hirviöksi ja hänen palvelijansa huonekaluiksi ja muiksi talousesineiksi. Haltiatar antaa prinssille taikapeilin, jonka avulla tämä voi katsella kaukaisia paikkoja, ja sen lisäksi vielä aiemmin tarjoamansa ruusun, jonka on määrä kukkia, kunnes prinssi täyttää 21 vuotta. Ennen kuin ruusun kaikki terälehdet ovat pudonneet, prinssin on rakastuttava ja saatava osakseen myös vastarakkautta. Jollei näin käy, prinssi jää hirviöksi ikuisiksi ajoiksi.
   Kuluu useita vuosia.
Kaunis mutta epätavallinen nuori nainen nimeltä Belle elää läheisessä ranskalaisessa kylässä yhdessä keksijäisänsä Mauricen kanssa. Belle rakastaa lukemista ja kaihoaa päästä pois pienestä kotikylästään. Eräs paikallinen ja ylimielinen mies nimeltä Gaston kosiskelee Belleä vaimokseen, mutta Belle ei jaksa kiinnostua pöyhkeilevästä miehestä.
Mauricen viimeisin tekemä keksintö on eräänlainen puunhakkaajakone. Kun Maurice lähtee viemään keksintöään keksijämessuille läheisen metsän lävitse, hän eksyy ja saa kimppuunsa susia. Sudet ajavat Mauricen Hirviön linnan portille. Linnassa Maurice tapaa huonekaluiksi muuttuneita palvelijoita, kuten Lumièren, Könnin, rouva Pannun ja tämän pojan nimeltä Kippo. Hirviö vangitsee Mauricen tyrmäänsä. Sillä välin kylässä Gaston kosii Belleä, mutta tämä kieltäytyy kosinnasta. Pian sen jälkeen Belle löytää isänsä pakokauhun vallassa kotiin palaneen hevosen, joka johdattaa hänet Hirviön linnaan. Linnassa Belle tarjoutuu ottamaan isänsä paikan Hirviön vankina. Hirviö suostuu ja lähettää Mauricen kotiin. Kylässä Maurice kertoo Gastonille ja muille kyläläisille Bellen olevan Hirviön vankina, mutta kyläläiset uskovat hänen menettäneen järkensä. Niinpä Maurice lähtee pelastamaan Belleä yksin.
    Sillä välin linnassa Hirviö määrää Bellen syömään kanssaan päivällistä, mutta Belle kieltäytyy kunniasta. Hirviö kieltää palvelijoitaan antamasta Bellelle ruokaa, mutta Lumière uhmaa käskyä. Könni vie Bellen kierrokselle linnaan, minkä jälkeen Belle lähtee omille teilleen linnan kiellettyyn siipeen ja löytää sieltä haltijattaren Hirviölle antaman ruusun. Hirviö ajaa raivoissaan Bellen tiehensä. Hirviön säikäyttämänä Belle yrittää paeta linnasta, mutta hän ja hänen hevosensa joutuvat susien hyökkäyksen kohteeksi. Hirviö saapuu pelastamaan Bellen, minkä jälkeen Belle ryhtyy hoitamaan tämän kamppailussa saamia haavoja. Hirviö antaa Bellelle lahjaksi linnan kirjaston, ja Bellestä ja Hirviöstä alkaa vähitellen tulla ystäviä. Myöhemmin he syövät yhdessä upean illallisen ja tanssivat romanttisesti tanssisalissa. Kun Hirviö antaa Bellen käyttää taikapeiliään, Belle näkee, että hänen isänsä makaa metsässä kuoleman kielissä. Vaikka haltijattaren antama ruusu on menettänyt miltei kaikki terälehtensä, Hirviö antaa Bellen lähteä ja lahjoittaa tälle taikapeilin muistoksi itsestään. Palvelijat kauhistuvat Hirviön päätöstä, sillä he pelkäävät, etteivät he enää ikinä muutu takaisin ihmisiksi. Katsellessaan Bellen lähtöä Hirviö myöntää Könnille rakastavansa tyttöä.
   Belle löytää Mauricen ja vie tämän kotiin. Kesken kaiken Gaston saapuu kuitenkin paikalle mukanaan suuri väkijoukko. Gaston uhkaa, että jollei Belle mene hänen kanssaan naimisiin, paikallisen hourulan omistaja lukitsee Mauricen iäksi hullujenhuoneelle. Belle todistaa Mauricen kertomukset Hirviöstä todeksi Hirviöltä saamallaan taikapeilillä. Kun Belle sanoo Hirviötä ystäväkseen ja nimittää Gastonia puolestaan todelliseksi ”hirviöksi”, Gaston tulee sairaalloisen mustasukkaiseksi. Gaston kiihottaa väkijoukon Hirviötä vastaan ja lähtee johtamaan hyökkäystä Hirviön linnaan tappaakseen Hirviön. Gaston lukitsee Bellen ja Mauricen heidän omaan kellariinsa, mutta Bellen laukkuun piiloutunut Kippo hakkaa kellarin oven palasiksi Mauricen puunhakkaajakoneella.
   Sillä välin linnan palvelijat tekevät parhaansa ajaakseen väkijoukon ulos linnasta. Gaston ehtii kuitenkin löytää Hirviön ja hyökkää tämän kimppuun. Hirviö on ensi alkuun liian masentunut puolustautuakseen, mutta asiat muuttuvat, kun hän näkee Bellen palaavan linnaan. Gaston ja Hirviö käyvät kiihkeän kamppailun, minkä päätteeksi voittoisa Hirviö päättää säästää Gastonin hengen. Sitten hän kiipeää parvekkeella odottavan Bellen luo. Gaston seuraa Hirviötä ja puukottaa tätä selkään. Samalla hän kuitenkin menettää tasapainonsa ja putoaa kuolemaansa.
   Hirviö kuolee vammoihinsa, mutta Belle ehtii tunnustaa tälle rakkautensa ennen kuin haltiattaren ruusu pudottaa viimeisen terälehtensä. Sen seurauksena lumous raukeaa. Hirviö herää henkiin, ja hänestä ja hänen palvelijoistaan tulee taas ihmisiä. Elokuva päättyy Bellen ja prinssin tanssiessa yhdessä tanssisalissa ympärillään Maurice ja prinssin ihmisiksi muuttuneet palvelijat.
Oma mielipide:


Elokuva on toteutettu hyvin ja sen graafinen ilme on onnistunut hyvin. Alussa tulevat fontit ja niiden asettelu on selkeästi mietitty eikä värikään huku taustaan. Voin vain kuvitella, millainen duuni elokuvan animoijilla, ääninäyttelijöillä ja muulla tiimillä on aikanaan ollut!
  Pidin kovasti elokuvan päähahmoista. Katselin joitain klippejä elokuvasta tätä arvostelua varten, vaikka muistankin elokuvan tapahtumat ulkoa. Huomasin näin vuosia myöhemmin, että Gaston, jota lapsena en voinut sietää lainkaan, oli muuttunut silmissäni hieman siedettävämmäksi, vaikka oli edelleenkin inhottava. Huomasin pystyväni osittain jopa samaistumaan Gastonin mielipiteisiin ja luonteeseen jossain kohdissa elokuvaa ja se oli aika pelottava huomata. Tosin ilman sekopäistä, mustasukkaista ja ilkeää Gastonia, elokuvasta puuttuisi jotain eikä se olisi enää lähellekään yhtä hyvä kuin nyt.
   En tiedä, miksi Belleä kuvaillaan elokuvan juonenkulussa oudoksi tai omalaatuiseksi, koska eihän kukaan ole tavallinen. Kaikki me olemme erilaisia ja kaikissa meissä on jotain ’’outoa’’. Luulen, että Bellestä tekee oudon hänen mieltymyksensä kirjoihin ja lukemiseen. Rakastan itsekin lukemista ja kirjoja ja kirjoittamista ja olen muutamaan otteeseen kuullut olevani outo sen takia. Onneksi nykyään ympärilläni on mahtava joukko lukevia ihmisiä, joihin en olisi ikinä tutustunut ilman kirjablogiani. Belle on luonteeltaan hyvinkin suvaitsevainen ja rohkea ja ehkä juuri ne luonteenpiirteet ovat syy siihen, miksi Belle uhmaa Hirviötä vapauttaakseen isänsä. Luulen, että juuri suvaitsevaisuus on osasyy siihen, miksi Bellestä ja Hirviöstä tulee ajan kuluessa ystäviä ja miksi he lopulta rakastuvat. Pidän Bellestä tosi paljon ja henkilökohtaisesti pystyin samaistumaan joihinkin hänen toiveisiinsa ja ajatuksiinsa.
   Hirviö, kolmas suosikkihahmoni on juroluonteinen ja itsekäs tyyppi, josta ajan kuluessa löytyy myös lempeä, rakastava, suojeleva ja ei-niin-itserakas puoli. Hirviön ääninäyttelijä todella osaa asiansa, sillä hänen äänensä kuulostaa mahtavalta. Toki myös muut leffan ääninäyttelijät osaavat asiansa.
   Minusta olisi kiva kuulla myös Hirviön oikea nimi, koska ikinä elokuvan aikana sitä ei kerrota, vaan hänet tunnetaan alun prologissa prinssinä ja lopun ajan Hirviönä. Mikä hahmon varsinainen nimi on? Hieman ihmetyttää, miten Hirviö ei osaa syödä aterimilla tai lukea, koska hän oli kuitenkin ennen Hirviöksi muuttumistaan ihminen about 18 vuotta.

Elokuva on hyvä esimerkki siitä, miten ihmiset pelkää kaikkea uutta ja erilaista ja erilaisuutta ja erilaisia ihmisiä. Sama aihe tosin toistuu monessa muussakin Disneyn elokuvassa kuten esimerkiksi Notre Damen kellonsoittajassa tai Aladinissa. On hyvä, että aihetta on aina käsitelty, sillä siitä ei koskaan puhuta liikaa. Päin vastoin, välillä tuntuu, että siitä puhutaan ihan liian vähän.

Kun Hirviö paljastui todeksi elokuvassa, hänestä tuli yhtäkkiä joku kaikkien vihollinen, joka haluaa tappaa kaikki ja viedä kylän lapset… Anteeksi mitä?! Tyyppi ei ole ikinä tehnyt kylän ihmisille mitään ja nyt yhtäkkiä hänet pitäisi tappaa. Miksi?

Mielestäni olisi ollut kiva tietää esim. Bellen äidistä jotain, koska ainoat tiedot, mitkä leffan aikana saa Bellestä ja hänen isästään, on että he asuvat jossain päin Ranskan maata. Muuten elokuva on mielestäni hyvinkin onnistunut joistain kliseistä huolimatta.

7 kommenttia:

 1. Kyllähän videot vois olla kivoja. Videossa vois vaikka selata kirjaa, jossa näkyis vähän minkälaista teksti ja mahdolliset kuvat on. Joillekkin videot myös mielekkäämpi katsoa kun blogitekstit, itse tykkään kyllä sekäettä. Ehkä videoo kannattaa kokeilla ja katsoa minkälaisen vastaanoton saa? :)

  T. Venla
  venlanmaailma.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Suomalaisia booktubettajia ei ole liikaa, joten olisi hauskaa jos se ottaisi täälläkin kunnolla tuulta siipiensä alle :) Peukkua idealle!

  VastaaPoista
 3. Disneyn animaatiotiimi nimesi hirviön Adamiksi. Ilmeisesti nimi vilahtaa lopputeksteissä, mutta elokuvassa sitä ei missään vaiheessa mainita.

  VastaaPoista
 4. Kirjatubetus vois kyllä olla kivaa :D

  VastaaPoista
 5. Siitä vain kokeilemaan! :) Toivon kuitenkin, että monet tubettamisesta innostuneet eivät unohda kokonaan tekstimuodossa bloggaamista, koska pidän tekstien lukemisesta eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä pelkää! Jos mä saanki rohkeutta kerättyä tarpeeks alottaakseni satunnaisen kirjavideoiden tekemisen, niin en mä lopeta kirjottamista. Kirjottaminen on se mun juttu (:

   Poista
 6. Yrittänyttä ei laiteta, eli jos siltä tuntuu, kannattaa kokeilla kirjatubetusta! :)

  Blogissani on sinulle haaste: http://tuntematon-lukija.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...