tiistai 23. toukokuuta 2017

Becky Albertalli - Minä, Simon, Homo sapiens

Onko kaikkien pakko tulla kaapista? Riemastuttava ja sympaattinen romaani Simonista, jonka elämä menee mullin mallin, kun hänen salainen ihastuksensa uhkaa paljastua.
    16-vuotias Simon inhoaa kaikenlaista draamaa, eikä ole ulkona kaapista homoutensa suhteen. Sitten sähköpostiviesti joutuu väriin käsiin, ja Simonin on astuttava pois mukavuusalueeltaan. Pelissä on mahdollisuus onneen ihastuttavan ja hämmentävän pojan kanssa – pojan, jota Simon ei ole koskaan tavannut.

Amerikkalainen kirjailija Becky Albertalli on koulutukseltaan psykologi, ja hänellä on ollut kunnia toimia kymmenien terävien, outojen, vastustamattomien teini-ikäisten terapeuttina. Hän oli myös seitsemän vuotta mukana vetämässä tukiryhmää sukupuoleltaan moninaisille lapsille.Onko sinulle tuttua sellainen tunne, kun jokin kirja on todella hyvä ja luulet, että se jatkuu vielä muutaman aukeaman verran, mutta löydätkin seuraavalta sivulta vain kirjailijan kiitokset? Ja sen tunteen, että kirjan haluaa lukea uudelleen heti, kun on päässyt sen loppuun?

  
Nämä kaksi ajatusta tulivat ensimmäisenä mieleen, kun olin lukenut Becky Albertallin Minä, Simon, Homo Sapiensin, joka on tähän mennessä vuoden ihanin lukukokemus (ja varmasti pysyy sellaisena vielä pitkään). Se pitää otteessaan, se hymyilyttää ja se saa silmäkulmat kostumaan. En voi kuin suositella tarttumaan tähän kirjaan. Mutta varoituksena sanottakoon, että tämän lukeminen saattaa aiheuttaa akuuttia Oreo-keksien himoa, mikäli Oreoista pidät! Teoksen pohjalta ollaan tekemässä elokuvaa, jonka pitäisi saada ensi-iltansa vuonna 2018. 


Teoksen päähenkilö on lukiota käyvä Simon, joka on homo. Hän ei ole tullut ulos kaapista, eikä ole aikonut vielä aikoihin tullakaan kaapista. Ei häntä sinällään pelota kertoa ihmisille, että tykkää pojista, mutta hän ei koe sille tarvetta juuri tässä vaiheessa elämäänsä. Toisin kuitenkin käy, kun hän unohtaa kirjautua ulos sähköpostistaan ja seuraavaksi koneelle istuva tyyppi vahingossa lukee Simonin keskustelun Blueksi kutsutun pojan kanssa. Bluen käyttäjänimen takana on joku samaa koulua käyvä homopoika, ainoa ihminen, jonka kanssa Simon on tämän puolen itsestään jakanut. 

Kirjasta suurin piirtein puolet koostuu Simonin ja Bluen sähköpostiviesteistä, joita ainakin minun mielestäni oli hyvin mielenkiintoista seurata. Simonia ahdistaa todella paljon se, että joku muu Bluen lisäksi tietää hänen homoudestaan ja kehtaa vielä kiristää häntä uhkaamalla paljastaa kaiken koulun juoruja julkaisevalla Tumblr -sivustolla. Kiristäjä on kiinnostunut Simonin uudesta ystävästä, Abbysta ja sanoo, ettei julkaise kuvakaappauksia sähköposteista, jos pääsee Abbyn kanssa hyviin väleihin. Asetelmassa ei käy kenellekään hyvin, mutta jokainen osapuoli pyytää lopulta anteeksi.
    Koko kirjan ajan ilmassa on jännitystä siitä, kuka Blue on. Tarinan edetessä lukija alkaa itsekin miettiä Bluen oikeaa nimeä yhdessä Simonin kanssa ja täytyy sanoa, että kuten Simonkin, minäkin arvasin täysin väärin Bluen henkilöllisyyden. Simonin elämää seurataan muutaman kuukauden ajan. tutuiksi tulevat niin hänen ihastuttavan persoonallinen perheensä, luotettavat ja aidon tuntuiset ystävänsä kuin näytelmäryhmänsäkin henkilöt. Oreoiden ja Bluen lisäksi Simon rakastaa perheen kultaista noutajaa ja Elliott Smithin musiikkia.

Kirjassa vilahtelee muutamia Harry Potter -aiheisia viittauksia. Myös muitakin popkulttuuriviittauksia voi kirjasta bongailla. Tämä kirja ei vaadi väärin mennyttä tulevaisuutta, fantasiahahmoja tai mitään muutakaan ihmeellistä ollakseen hyvä. Albertalli osaa kirjoittaa todella elävää tekstiä ja hän on onnistunut täydellisesti tekemään Simonin luonteesta niin iloisen ja ihanan, ettei häneen voi olla rakastumatta. Tähän kirjaan tulen aivan varmasti palaamaan joskus. Rakastuin täydellisesti niin Oreoihin kuin Simoniin ja Blueenkin. 


Teos: Minä, Simon, Homo Sapiens
Alkuperäisteos: 
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda (2015)
Kirjailija: Becky Albertalli
Suomentaja: Lotta Sonninen
Sivuja: 208 (e-kirja)
Kustantaja: Otava
Mistä minulle: Elisa Kirja
Suosittelenko, kenelle: Ehdottomasti kaikille sukupuolesta ja iästä riippumatta
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...