sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Rick Riordan - Magnus Chase: Thorin vasara

Kuolleiden sankarisotureiden
 elämä ei ole helppoa.

Teinipoika Magnus Chase on kuollut ja päässyt sotureiden paratiisiin Valhallaan. Juuri kun Magnus on alkanut tottua uuteen elämäänsä, hän joutuu entistä pahempiin vaikeuksiin; Thor -jumala on hukannut vasaransa, eikä minne tahansa, vaan vihollisten käsiin. Maailmanlopun taistelu ragnarök on uhkaavan lähellä.

Magnus tarvitsee kaikkia einherin voimiaan pystyäkseen estämään vasaran anastaneiden jättiläisten hyökkäyksen. Valitettavasti ainoa, joka voi neuvotella vasaran palautuksesta, on Thorin pahin vihollinen, juonitteleva Loki. Ja hänen hintansa on hirvittävän korkea.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Aloitin lukemaan tätä kirjaa jo kuukausia sitten, eikä kysymys ole siitä, ettei kirja olisi ollut hyvä. Loppuun pääseminen vei aikaa, koska minulla ei ole ollut aikaa keskittyä lukemiseen, vaan nyt keväällä kaikki aika meni koulun loppuun saattamiseen. Nyt olen virallisesti graafikko, ja olen muuten ihan tyytyväinen todistukseeni, Se oli melkein tavoitteeni mukainen.

Thorin vasarassa tunnelmat ovat tutut ja Ilkka Rekiaron suomennos tavalliseen tapaan hulvaton. Magnuksen ja Samirahin on jälleen estettävä Ragnarök. Jättiläiset ovat varastaneet Thorin vasaran ja vaativat vastineeksi Samirahia päällikkönsä morsiameksi. Hurtin huumorin ja hirviöiden mäiskimisen lisäksi uuden lisämausteen tuo Samirahin sisaruspuoli Alex, johon Magnus alkaa tuntea vetoa. Alexin kautta Riordan ripottelee mukaan myös transsukupuolisuuden ja muunsukupuolisuuden teemoja: Alex osaa paitsi muuttua eläimiksi, hänen sukupuolensa vaihtelee päivästä ja hetkestä riippuen. Varhaisnuorten seikkailukirjaksi aihetta käsitellään varsin hienovaraisesti.


Riordan on pysynyt hyvin tyylilleen uskollisena. Jokaisessa hänen kirjassaan minua on huvittanut erityisesti kappaleiden otsikot. Miten joku voi keksiä niin hauskoja ja omaperäisiä otsikoita jokaisen kirjasarjansa kirjoihin? 

Erityisesti pidin Hearthstonesta, toki muutkin hahmot olivat mielenkiintoisia. Mutta erityisesti Heathstonen ja Alexin tarinoita oli hauska seurata. Alex toi Riordanin kirjoihin jotain aivan uutta ja todella kiinnostavaa. Minua on aina kiinnostanut ihmisten erilaisuus kaikissa asioissa. Kukaan ei ole normaali tai missään nimessä tavallinen, vaan me olemme kaikki yksilöitä. Se tulee tästä kirjasta hyvin ilmi. Kirja on kaikin tavoin juuri sitä taattua Riordan  -laatua, johon olen tottunutkin. Olen täysin rakastunut tähän kirjailijaan ja hänen tapaansa kirjoittaa ja tuoda erilaisia mytologioita nykypäivään. Riordan vetää täysin mukaansa luomaansa fantasiamaailmaan, eikä sille vedolle voi sanoa ei!
   Rekiaron suomennokset ovat aina ihan loistavia. Pidän siitä, ettei suomentaja suomenna sanoja välttämättä suoraan, vaan miettii korvaavia sanoja, Mahtavaa! Suosittelen kirjaa kaikille fantasia- ja Riordanfaneille. Jos ihastuit vaikka Percy Jacksoniin, lupaan että rakastut myös Magnukseen ja kumppaneihin!


Teos: Magnus Chase - Thorin vasara
Alkuperäisnimi: Magnus Chase - The Hammer of Thor
Kannen kuvitus: Maximilian Meinzold 
Sivuja: 463
Kustantaja: Otava
Mistä minulle: Arvostelukappale kustantajalta
Suosittelenko, kenelle: Kaikille Riordanfaneille ikään tai sukupuoleen katsomatta
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...