maanantai 12. helmikuuta 2018

Antoine de Saint-Exupéry - Pikku Prinssi

Pikku prinssi asuu kirjan alussa tähdellä B612, jolla on kolme tulivuorta, joista yksi on jo sammunut, mutta Pikku prinssi pitää siitäkin hyvää huolta, sillä "ikinä ei voi tietää". Pikku prinssin seurana asteroidilla asuu myös kaunis ruusu. Pikku prinssi kuitenkin tuntee olevansa yksinäinen, ja lähtee asteroidiltaan. Kirjailija uskoo, että Pikku prinssi käytti apunaan muuttolintuja.
Pikku prinssi vierailee kuudella muulla tähdellä ja tapaa näiden asukkaita, ennen kuin saapuu Maahan. Ensimmäinen hahmo, johon Pikku prinssi tutustuu Maassa on käärme. Myöhemmin hän tapaa aavikkoketun, jonka suusta kuullaan kirjan tärkeimpiä lauseita: "Tulet vastuulliseksi siitä, mitä olet kesyttänyt" ja "Se on aika, jonka olet ruusuun käyttänyt, joka tekee siitä ruususta niin tärkeän". Maassa Pikku prinssi tapaa myös kirjan kertojan, kirjailijan itsensä, joka on juuttunut Saharan autiomaahan lentokoneensa hajottua.
Pikku Prinssi on varmasti yksi tunnetuimmista ja käännetyimmistä kirjoista, ja se on saavuttanut jo klassikon maineen, joten luulen, ettei kirjaa tarvitse esitellä sen enempää. Monen muun bloggaajan tapaan minä en ollut tutustunut Pikku Prinssiin lapsena vaan vasta aikuisiällä. Monet kirjan pointit saattavat mennä lapsilta ohi, mutta aikuinen osaa ne kirjasta poimia. 
   Alla olevan lainauksen tunnistavat varmasti kaikki, vaikkei Pikku prinssi olisikaan tuttu teos: 
Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä. (s. 72)
Suurin osa ihmisistä varmaan tietää perustarinan: Pikku prinssi asuu asteroidilla B 612 (tai sellaisen nimen sille antoi eräs turkkilainen tähtitieteilijä). Koti on hyvin pieni, mutta se ei prinssiä haittaa, sllä hän pystyy katsomaan auringon laskun uudelleen vain siirtämällä tuoliaan hiukan. Asteroidilla on kaksi polvenkoirkuista, toimivaa tulivuorta ja yksi sammunut. Prinssi nuohoaa ne kerran viikossa. Muutoinkin prinssin arki kuluu tavanomaisten askareiden parissa kuten baobab puiden taimia kitkien ja puhumalla hänen ainutlaatuiselle kukalleen.
Ihminen ei ole koskaan tyytyväinen siellä, missä hän on. (s. 74)
Tutustuessaan naapureihinsa prinssi paljastaa monia ihmisyyden ongelmakohtia: hän tapaa monia lapsuutensa kadottaneita, turhamaisia ihmisiä ja mm. juopon, liikemiehen (joka väittää omistavansa kaikki tähdet) sekä katulampun sytyttäjän, joka tahtoisi vain nukkua. Satu, joka on säilynyt hyvinkin tuoreena ja ajattomana.
      
Isot ihmiset ovat kerta kaikkiaan omituisia. (s. 49)
    
Tarinan kertoja on mies (kirjailija itse), jonka lentokoneeseen tulee vika ja hänen täytyi laskeutua aavikolle. Prinssi löytää miehen ja pyytää tätä piirtämään lampaan, ja kun hän kysyy jotakin, ei hän ole tyytyväinen ennen kuin hänelle vastataan. Tässä vaiheessa prinssi on ollut Maassa jo vuoden. 
  
Kuten olin kuullutkin, loppu on surullinen, mutta minä rakastuin Pikku Prinssiin ikihyviksi. Pikku Prinssi on satu, joka kertoo vertauksien avulla ihmisen onnen tavoittelusta. Kirja sisältää paljon kauniita ajatuksia ja opetuksia ja se on ennen kaikkea todella nopealukuinen, mutta vaatii lukijaltaan hieman ajattelukykyä. Jos tämän lukee hetkessä miettimättä yhtään, ei oivalla tarinaa kunnolla.
   Parhaiten mieleeni jäivät hatunnäköinen, norsun niellyt boa ja hellyttävä kettu, jolle mies oli piirtänyt liian pitkät korvat.

     Suosittelen Pikku prinssiä lämpimästi kaikille, jotka ovat epäröineet tarttua tähän aikaisemmin - myös klassikkokammoisille. Kyllä tämä on asemansa ansainnut.


Teos: Pikku Prinssi
Kirjailija: 
Antoine de Saint-Exupéry
Sivumäärä: 95
Kustantaja: WSOY
Mistä minulle: Ostettu
Suosittelenko, kenelle: Ihan kaikille, vauvasta vaariin sukupuoleen katsomatta
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...